Tast i madiratge a la festa d’AMPANS

El dissabte, 1 d’octubre, amb la familia i uns amics vaig tenir el goig
d’assistir a la 2a festa de la verema que l’associació AMPANS celebrava a la
finca Urpina, de Sant Salvador de Guardiola. Aquest any s’hi ha recollit prop
de 6.ooo kg de merlot, i també  de
sumoll, una varietal autòctona que s’està recuperant pel Bages i que produeix
uns vins aspres, amb molt de cos i que s’utilitzen com a complement amb
d’altres vins per a donar-los-hi estrctura.
El nostre contacte va ser la Joana Tubau, responsable de comunicació de l’Associació que ens va convidar a assistir-hi i a conèixer de més a la vora la realitat d’AMPANS.

El que era engrescador a priori, va ser absolutament gratificant després. La festa va estar concorreguda, amb un format popular, animació, paradetes, trepitjada de reïm, caminada, ball de gegants i força animació amb families i
amics dels residents i del personal, però el final de festa, a banda del dinar
de cloenda, va ser l’anunciat madiratge de vins. El madiratge va estar portat de la ma
del “Cafè del Canonge”, de Manresa, on hi podem trobar els vins solidaris
“Urpina” i “U d’Urpina”. Quatre van ser els vins que hi van estar presents, i
repartits entre els dos ja anomenats de la Finca Urpina, i dos més de
L’Olivera Cooperativa”, de Vallbona de les Monges i D.O. Costers del Segre.

 La sessió va ser una passada ràpida –doncs hi havíen dos torns pels tast i madiratge, d’uns 45 minuts cadascún, tot i que el rimer es va allargar més del compte- entre un breu recordatori dels factors
visual, olfactiu i gustatiu en un tast, i entre mig el madiratge, contrast
gustatiu abans i després del plat, un repàs de les dues D.O. que hi eren
representades i preguntes dels assistents. Els qui presentaven el tast eren el
somelier Joan Sala, de Manresa i l’enòleg de l’Olivera Cooperativa, Pau Moragas.

Es va començar per un blanc, altrament nomenat per la mateixa L’Olivera, “vi de cada dia”, presentat, també en  bag in box” de 2 litres,  “Blanc de Serè”, de només 2€ per litre, i que dóna molt bona impressió a la vista i en l’olfactiu, éssent d’un color palla intens, net, brillant i que destaca la seva transparència. Al nas hi ha una entrada de fruita madura, tipus préssec i tropical, que en evolució es va perfumant i decantant cap a almíbar i assentant-se en fruita tropical. No massa estructurat en boca, en evolució surt acidesa; potser petit; en els retronasals s’hi troba confitura i el postgust no ’allarga massa.  Madiratge amb “tartaleta de gambes i ceps”.

A continuació se serveix l’”Urpina” 2008, de 14ª, elaborat i embotellat per “Abadal”, 100% merlot, evidentment de la D.O. ages i amb una criança en bóta. És d’un vermell picota, cirera picota  intens iamb llàgrima densa i lenta, ribets concentrat, napat i dens.            Concentració mitja-alta. El nas és potent, descubrint l’oxidació i torrats adquirits en óta; fruita negra madura amb una certa intensitat. En boca, l’entrada és otent, concentrada i alcohòlica, dolça, poca acidesa.  En evolució, s’arrodoneix a base ’equilibrar-se les arestes. El final és força rodó i el postgust que perdura. reu aproximat 8 €.

Madiratge amb “mini hamburguesa amb formatge lanc fos”.

U d’Urpina” 2008, 14,5º i elaborat i embotellat per “Celler del Molí” (Manresa) és el tercer, amb cabernet sauvignon i fermentat en bóta oberta de 300 litres. De color vermell molt intens, amb  granatosos, ribets transparents, poc alcohòlic per la llàgrima lleugera que
presenta a la vista. Olfactivament es nota un vi etílic, dolç, estructurat,
però al cap i a la fi. En boca l’entrada és dolcenca però potent, estructurada,
equilibrat i amb postgust força perdurable en un primer “atac”. En evolució se
suavitza, tant el gust, arrodonint-se les arestes, com els aromes, entre els
dolços i fruita de bosc madura.

  El darrer tast, a ser un “Rasim” Vi madur negre 2009, dolç amb la varietal garnatxa negra i touriga nacional, de procedència portuguesa i per a molts la millor varietal d’aquest país, i que ens dóna una pista del pa que s’hi pot donar quant té un paper important en les mescles utilitzades en els millors portos. Vi negre dolç elaborat per
sobremaduració al cep  i pansificació lleugera a l’ombra. Criat uns mesos en barrica. Amb 15º i elaborat per l’Olivera Cooperativa, amb la direcció d’en Carles de Ahumada, enòleg i enginyer industrial que va iniciar la línia a seguir del “Rasim” (nom del raïm a Perpinyà el segle XIII, segons l’elaborador), i molt encertadament, per cert.
És un vi que a la copa el veiem d’un granatós intens, amb tonalitats blavoses,
quasi, alta concentració i  llàgrima densa i de lent recorregut. A l’olfacte ataquen els torrats, sucre cremat, confitura i codonyat, amb elegància, diría que de forma vellutada, sense
arestes i ben conjuntat.  En boca és dolç, molt pansificat, amb acidesa bén arrodonida, llarg i llaminer. Realment sorprenent i amb una relació qualitat-preu molt bona. Preu 20 €.

Madiratge amb galeta “Arrugats de xocolata”, elaborats per l’Associació Alba,  que
treballa pel desenvolupament i la qualitat de vida de les persones amb
discapacitat de l’Urgell i La Segarra.

Al final, un s’adona que aquesta gent tant especial que és la raó de ser d’aquesta associació, no tindría sentit sense una altra gent encara més especial, entregada, voluntariosa, per damunt de tot compromesa i amb vocació què, anant al davant i “trant del carro” han arribat molt lluny i aconseguiran el que es proposin. Però hem de recordar què, només amb la resta de la societat -“els altres“- al seu costat, seran uns de més, com tants, com “els altres”, plenament integrats professional i socialment.

Gràcies, AMPANS, per aquesta oportunitat.

Per molts anys.

Jordi Calveras

Deixa un comentari